Jeg er ved at forberede mig til et foredrag jeg skal holde i morgen. Titlen er "Fortidens fremtid" og handler om de sidste 150 års fascination af fremtiden. Mennesket har naturligvis altid været interesseret og fascineret af det der kommer, men specielt under industrialiseringens første bølge tog det fart.
Det var i 1850'erne, hvor David Livingstone og Thomas Edison opdagede nye verdener. Det var dem, der var heltene: ingeniørerne og de opdagelsesrejsende. Det var dem enhver rask dreng drømte om at være, når der blev leget ude i baghaven.
I forbindelse med min research, faldt jeg over Det danske Jules Verne website: Den Danske Virtuelle Verne. Verne kaldes som bekendt verdens første science-fiction forfatter og er et glimrende eksempel på fremtidsfascinationen. Sitet er flot og interessant - og så topper det endda alle googlesøgninger!
Fremtidsfascinationen toppede under verdensudstillingerne. Specielt den i New York i 1939. Eftertiden har kaldt årene for Age of Optimism - de år, hvor man dulmede børskrak, verdenskrige og fattigdom med rumeventyr, robotter og plastiksofaer.
Det er et emne jeg synes er superspændende. Både fordi det er lærerigt at læse om fortidens fejlantagelser og selvfølgelig også fordi det er enormt underholdende at læse om de fantastiske og spektakulære opfindelser, man forestillede sig. Endelig må man sige, at tidens lyst og evne til for alvor at tænke store tanker, at visionere og innovere, er sympatisk og grundlæggende set noget vi godt kunne bruge mere af i dag.
Comments