Det er med en vis foruroligelse, at jeg det seneste halve års tid har bemærket, hvordan Amazon i stigende grad rammer plet, når det gælder deres recommendation system. Det er et utroligt forførende salgstrick, som absolut ikke lader slikhylderne ved kasseapparaterne noget tilbage. (Det bliver spændende at se, hvornår fremtidens slikhylder bliver indrettet efter et recommendation system og ændrer sig, alt efter hvem der går forbi, og hvorvidt de foretrækker karameller eller candyfloss).
Nå, men jeg har altså shoppet lidt bøger hist og her, som jeg godt vil give et par ord med på vejen.
De fleste har nok efterhånden hørt om pervasive computing, ubiquitous computing, ambient intelligence osv. som groft sagt i virkeligheden allesammen er betegnelser for det gode danske udtryk "it i alting". Den amerikanske interaktionsdesigner Adam Greenfield har lavet en tabulae rasae og lanceret et nyt begreb i bogen "Everyware: The Dawning Age of Ubiquitous Computing". Bogen tager i en lang række korte teser problematikker og perspektiver op, der alle vedrører en fremtidig verden, hvor alting taler sammen og kommunikerer, både med og uden os mennesker. Greenfield grundlæggende tanke med bogen er god. Jeg ser det lidt som en oplægsbog til yderligere diskussion om de etiske og moralske problemstillinger "Everyware" kan medføre. Desværre falder Greenfield lidt imellem to stole i sit forsøg på at nå så stor en målgruppe som muligt. På den ene side ønsker han at nå eliten, vennerne og the usual suspects og på den anden side Mr. & Mrs. Smith. Det giver en lidt underlig bog, der konstant gearer op og ned i niveauerne. Det illustrerer blot, at det gamle mundheld: "Kend dit publikum" holder endnu.
En anden bog jeg fornylig plukkede på Amazon-hylderne er skrevet af New York Times-skribenten Thomas L. Friedman: "The World Is Flat - A brief history of the twenty-first century". Det kan godt være jorden ifølge Friedman er flad, men det er bogen ikke, kan jeg afsløre. Tilgengæld er det lidt af en præstation, at han (trods alt) på blot 496 sider gennemgår den moderne, globaliserede verden som vi kender den. Overordnet set handler bogen også om noget, der er ubiquitous (faktisk et latinsk ord for "Gud er alle vegne") og allestedsnærværende, nemlig intellektuel kapital. Alting, hævder Friedman, produkter, services osv. kan choppes op, sendes afsted og udføres hvorsomhelst i verden. Verden er ikke længere rund, den er flad. Friedman analyserer sig på spændende vis frem til 10 årsager til verdens fladhed, som bl.a. inkluderer Berlinmurens fald, Windows, Netscape/internettet, outsourcing, offshoring og open-source.
Friedman mener, vi i Vesten bør tage Asien og Indien ekstremt seriøst. De uddanner langt flere mennesker, de er sultne efter arbejde, de har evnerne og så taler de alle engelsk. Friedman peger på tre grundlæggende problemer med Vesten: 1. Et fald i vores ambitionsniveau (mao. vi er blevet dovne). 2. Vi uddanner alt for få indenfor ingeniørkunst og naturvidenskab. 3. Et generelt samfundsmæssigt uddannelsesproblem.
Efterfølgende kom jeg til at tænke på, at en af de mere udbredte teorier om Romerrigets fald, netop går på, at romerne ganske enkelt var faldet af på den. De havde opnået det de ville, de sad på omkring 80 % af verden - der var ikke mere at kæmpe for --- og så gik Rom A/S ellers nedenom med et brag.
"The World Is Flat" er en tour de force gennem nogle af de udfordringer vi står overfor, enten lige nu, eller i løbet af det kommende årti. Friedman gør det på elegant og overbevisende vis. Onde stemmer vil måske hævde, at det er gammel vin på nye flasker - vi har hørt den om Kina og Indien før, men det gør jo ikke historien mindre sand eller relevant.
Nu kom jeg egentlig til at skrive alt for meget - blogabstinenserne meldte sig - men ikke desto mindre vil jeg lige nævne en enkelt mere. "The Idea Book" skrevet af brødrene Teo og Fredrik Härén fra Interesting.org. Jeg anskaffede bogen ifbm. at jeg havde spurgt om Teo ville komme og holde foredrag på Innovation Labs CustomerMade-konference. The Idea Book er egentlig en god idé, som tilgengæld er ret letbenet udført. Tag en række anekdoter om virksomheder, der har opfundet et produkt, nogle historier om Edison og Einstein, selvgjorte erfaringer og gode citater fra kendte og mindre kendte mennesker om idéer, innovation og kreativitet strøet ud over alle siderne med rund hånd - så har du bogen i en nøddeskal. Derudover er hver anden side blank for, "så kan du jo selv være med til at skabe bogen". Smart, smart - men der skal altså mere til for at kunne bonne 200 kr. for 150 sider.
Nej, så foreslår jeg i stedet, at man sparer sammen og booker Teo til en ½ times snak over en kop kaffe. Han er en gudsbenådet foredragsholder, morsom og inspirerende, der fuldt fortjent er blevet kåret som en af Sveriges bedste foredragsholdere.
Well, det var tre bøger, der lige er røget forbi radaren i denne omgang. Der ligger selvfølgelig en ordentlig stak og venter endnu, men de bliver nævnt henad vejen.
Arh hva'? Du må da have læst mere spændende bøger... Og så på den anden side; "The World Is Flat" lyder næsten uhyggelig, så den vil jeg kaste mig over!
Posted by: Peter Dreyer | 22-05-06 at 00:56
Jeg er faktisk i gang med en ny dansk roman lige nu, "Inkaens fjerde mulighed". Lidt Dan Brown, lidt Umberto Eco og lidt Michael Crichton. Det kan være du kender den? ;-)
Posted by: Christian | 23-05-06 at 10:38
Wow det var usædvanligt. Jeg skrev en rigtig lang kommentar , men efter jeg har klikket sende min kommentar dukkede ikke op . Grrrr ... godt jeg ikke at skrive alt det igen . Anyways , ville bare sige god blog!
Posted by: faxless payday loans in canada | 12-01-12 at 08:11