Lige endnu et take på kopi-snakken. Som Jan Lindhardt har sagt omkring genkloning: "Hellere en god kopi, end en dårlig original." Mesterligt sagt. Og jeg er enig. Jeg har det nemlig fint med kopier. Kopier er det synlige bevis på at noget er så godt, at man ønsker at efterligne det.
Tag nu fx biomimicry (eller på dansk Bionik, Biologi + Teknik), der er afledt af det græske bios = liv og mimesis = imitation. Grundprincippet i biomimicry er, at naturen gennem 3,8 mia. år har perfektioneret en lang række mesterlige metoder og teknikker, alle vi andre bør benytte indenfor innovation, udvikling og R&D. Den britiske fremtidsforsker Ian Pearson har sagt, at når han skal vise journalister fremtidens produkter, tager han dem med en tur ud i baghaven.
Biomimetiske principper bliver allerede så småt brugt indenfor arkitektur, design, ingeniørkunst, programmering osv. og Julian Vincent, professor ved Bath University anslår, at: "at present there is only a 10% overlap between biology and technology in terms of the mechanisms used". Der er med andre ord store muligheder i vente, for de der spotter de resterende 90% overlap. Hvordan den gode professor finder frem til den procentsats står dog hen i det uvisse...
Jeg kommer helt sikkert tilbage til temaet igen, for det er superinteressant og noget jeg følger en hel del med i. Men indtil da vil jeg anbefale, at man hører Janine Benyus fortælle om emnet. Benyous har skrevet "Biomimicry: Innovation Inspired by Nature" og er sammen med førnævnte Julian Vincents en af de førende forskere indenfor feltet.
Så altså: Det er helt fint med kopier. Der skal blot lyde et lille ønske herfra: angiv det idémæssige ophav, kreditér og lad være med at mocke folk, der kopierer din kopi. Ideelt set er der også en eller anden form for videreudvikling, der gør det interessant at bruge tid på kopien... ik' os' Digg.dk (aka digg.com), unibar.dk (facebook.com) og mitklip.dk (aka youtube.com)!
Comments