Jeg synes noget af det mest fascinerende ved RFID teknologien, er den måde den binder den digitale verden og den fysiske verden sammen på. Jeg var til premiere på en nytænkende udstilling i Århus i fredags, som viser perspektiverne i RFID teknologien.
I 90'erne var alle meget fascinerede af Virtual Reality, f.eks. som det ses i filmen "Afsløring" bl.a. med Michael Douglas, efter manuskript af Michael (Jurassic Park) Crichton. VR er mere eller mindre gået af mode, det var et forsøg på at etablere en parallel virkelighed man kunne bevæge sig rundt i.
I dag er det virkeligheden, men i forstærket form, alle taler om. Det lyder kryptisk, men betyder egentlig blot at man lægger et lag data på virkeligheden, som vi ser den. Det kunne f.eks. være med et par briller eller kontaktliner som er koblet til en computer, så kalder man det Augmented Reality.
Men virkeligheden kan også forstærkes eller beriges med RFID tags. Meget små chips, der trådløst kan sende data fra internettet til mobilen eller PDA'en. Hver RFID tag har et unikt ID nummer, som vil gøre den vare eller den genstand den er placeret på, unik. Det vil betyde voldsomme konsekvenser for den måde vi handler ind på, den måde vi får informationer i dagligdagen på og den måde den digitale verden blandes med den fysiske verden på.
Jo mere prisen falder på de små tags, jo mere udbredte vil de blive. Alt fra snørebånd til mælkekartoner vil få deres egen identitet. I supermarkedet vil man putte varerne i indkøbsvognen som normalt, men når man går forbi kasseapparetet er kassedamen væk, i stedet trækkes beløbet automatisk over kontoen. RFID teknologien behøver nemlig ingen synlig vej for at blive aflæst, eftersom det hele foregår via radiobølger.
Men RFID kan bruges til meget mere end indkøb. I fredags åbnede Naturhistorisk Museum en ny udstilling, de kalder TaggedX. Udstillingen viser hvordan teorien bag flyvemaskiner, er påvirkede af fugles måde at flyve på. Normalt ville man blot gå rundt og se på udstillingen og læse plancherne. Men med TaggedX er der blevet tilføjet en ekstra dimension - den digitale. Når man har betalt entreen, bliver man udstyret med en PDA med RFID læser indbygget. På fuglene er der påsat RFID tags og når man holder PDA'en i nærheden af fuglen kommer der ekstra informationer. Det kan f.eks. være en videosekvens, der viser hvordan storken letter og lander, eller lyden af en bogfinke.
Når man er færdig med besøget kan man registrere sin emailadresse og så har man muligheden for at gå ind på en særlig lukket del af museets hjemmeside når man kommer hjem. Her kan man se alle de ting man har oplevet på udstillingen. Oplevelsen bliver altså både rigere og længere, vha. teknologien. Det er en rigtig interessant oplevelse, som varmt kan anbefales til alle der har lyst til at checke en teknologi ud, som alle eksperter spår en stor rolle i fremtiden.
Har man lyst kan man læse lidt mere i Jyllands Posten og i PC World.
Recent Comments